El Telescopi Fermi descobreix una estructura gegant a la nostra Galàxia.

El Telescopi Espacial de raigs-Gamma Fermi de la NASA, ha identificat una estructura no observada fins ara en el centre de la Via Làctia. Aquesta estructura d’uns 50.000 anys llum de grandària, podria ser el romanent d’una erupció d’un forat negre gegant situat en el centre de la nostra galàxia.

“El que veiem són dues enormes bombolles de raigs gamma que s’estenen 25.000 anys llum cap el nord i el sud, des del centre de la nostra galàxia”, comenta en Doug Finkbeiner, un astrònom del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics de Cambridge. “Encara no entenem completament la seva naturalesa i el seu origen”.

L’estructura s’estén per més de la meitat del cel visible, des de la constel·lació de Virgo, fins a la de Grus, i probablement deu tenir alguns milions d’anys d’edat.

Finkbeiner i el seu equip de recerca va descobrir aquestes estructures en forma de bombolla, com a conseqüència del processament de les dades del Fermi Large Area Telescope (LAT). El LAT és el més sensible i amb més resolució dels detectors de raigs gamma enviat a l’espai fins ara. Els raigs gamma són la forma de més alta energia de la llum.

En aquesta imatge podem apreciar les bombolles, que van ser observades per primera vegada en radiació X (en color blau) per la missió ROSAT els anys 1990. Els raigs gamma detectats pel Fermi (en color magenta) s’estenen molt més enllà del pla de la nostra galàxia.

498884main_df3_fermi_bubble.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari