Enviant un làser al centre galàctic.

Aquesta impressionant imatge va ser capturada el passat dia 10 de maig de 2010, per l’astrònom de l’ESO Yuri Betesky, i que ens mostra el cel que hi ha sobre el Paranal. Un dels telescopis de l’ESO de 8,2 metres de diàmetre i que forma part del Very Large Telescope, el Yepun o Unitat de Telescopi 4, el podem observar a contrallum d’un meravellós fons estelat d’estrelles i pols que forma la Via Làctia.

Un raig làser que prové del Yepun, apunta directament al centre galàctic. Quan s’utilitza el sistema d’òptica adaptativa, l’estrella artificial generada pel làser permet que els telescopis obtinguin imatges i espectres lliures de l’efecte borrós de l’atmosfera. Quan és va capturar la imatge, els astrònoms Stefan Gillessen i Hauke Enkel treballaven amb l’instrument SINFONI, que amb les instal·lacions de l’estrella l’aser guia, estudiaven el centre de la nostra Via Làctia observant el forat negre supermassiu que allà s’hi troba.

El camp de visió d’aquesta imatge és molt gran, a porp de 180 graus. Un dels Telescopis Auxiliars de 1,8 metres, utilitzat per la interferometria el podem observar a la dreta de la imatge.

potw1045a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.