Analitzant les peces d’una galàxia deformada.

Aquesta imatge composta, ens mostra la visió deformada i augmentada d’una galàxia descoberta per l’Observatori Espacial Herchel, una de les cinc galàxies descobertes fins ara per aquest telescopi infraroig. La galàxia anomenada “SDP 81″, és el punt de color groc situat a l’esquerra de la imatge presa pel Herchel. També podem observar algunes taques de color rosat en la part dreta de la imatge, una combinació d’observacions terrestres que ens mostren més detalls.

El Herchel ha estat capaç d’observar aquesta galàxia, que està tapada per la pols d’una galàxia situada al seu davant, i per tant més propers (la taca de color blau) i que actua com a lent còsmica perquè la fa ser més brillat. La gravetat de la galàxia situada en un primer pla, està distorsionant i augmentant la llum de la galàxia més llunyana, fent que aparegui en diversos llocs, amb punts de color rosa. La llunyana galàxia està situada a uns 11.000 milions d’anys llum de nosaltres.

El telescopi Herchel no va detectar la galàxia en un primer moment, però els astrònoms van ser capaços de detectar-la en llum visible amb l’Observatori W.M. Keck. Diverses observacions de seguiment amb telescopis situats en la superfície terrestre, han ajudat a disposar d’un conjunt d’imatges per ajustar aquesta observació. Per exemple, les taques de color rosa ens mostren més del que pot observar el Herchel, perquè s’han pres en longituds d’ona submil·limètriques, aquestes observacions han estat fetes amb el Smithsonian Astrophysical Observatory Submillimeter Array situat a Hawaii.

pia13571_fig1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:41 pm

    […] 10 Novembre 2010. Analitzant les peces d’una galàxia deformada.   […]

Deixa un comentari