Un forat negre a la Via Làctia.

Encara que el centre de la Via Làctia, no el podem contemplar directament degut a la gran concentració de gas i pols, el podem observar utilitzant altres tipus de longitud d’ona que no sigui dins de l’espectre visible. La radiació infraroja, és una zona d’ampli espectre electromagnètic, però la radiació gamma és molt més energètica.

Per aquest motiu es creu que en el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia hi ha un forat negre supermassiu. Els astrònoms creuen que està actuant com un accelerador de partícules gegants, trencant protons, a la vegada que allibera raigs gamma.

Això és, el que pensen els astrònoms de la Universitat d’Arizona, i de la Universitat d’Adelaida (Austràlia). El camp magnètic és tant intents al voltant del forat negre, que l’acceleració dels protons els porta a trencar-se i alliberar una gran quantitat d’energia en forma de radiació gamma.

Els astrònoms han desenvolupat una simulació, on les partícules expùlsades interaccionen amb el material que envolta el forat negre supermassiu. Han calculat que la força magnètica exigida per transmetre aquestes  velocitats properes a la Llum, arriba al punt de trencar i interaccionar amb la matèria circumdant.

És una avantatja saber que el nostre Sistema Solar, està situat en un dels extrems de l’espiral de la nostra galàxia, allunyat d’aquest silenciós però voraç forat negre.

forat-negra-via-lactia.jpg

més informació a, http://uanews.org/cgi-bin/WebObjects/UANews.woa/4/wa/SRStoryDetails?ArticleID=13601

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 6, 2007 12:42 am

    […] 4 Març 2007. Un forat negre a la Via Làctia. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.