Ratlles en les pendents de Vallis Marte.

Aquesta imatge d’un gran turó situat a Vallis Marte, disposa de nombroses taques fosques i d’altres de colors clars al llarg dels seus vessants, la qual cosa ens mostra unes característiques diferents de les estructures observades en altres regions semblants.

Per exemple, podem observar diverses ratlles fosques en forma de “dits” en les seves regions finals (com unes fines ratlles). La seva formació pot ser deguda a la rugositat del material que pot arribar a diferents profunditats a prop de la base d’aquest turó. Les ratlles fosques també apareixen desplaçant-se per sobre d’alguns obstacles al llarg de la seva trajectoria, com poden ser cràters d’impacte, petits còdols, o afloraments rocosos. Això indica que aquestes ratlles disposen de prou impuls i energia al començament del descens com per no veure’s afectades per aquests obstacles.

Aquestes estructures no comencen en una mateixa alçada del turó, si no que ho fan en diferents regions, el que suggereix que no estan vinculats a cap estrat en particular.

Les ratlles fosques, és creu que s’esvaeixen amb el temps per la superposició de pols en aquesta regió. La presència de ratlles en tonalitats clares en relació a la resta de la superfície es també força interessant. Els científics és pregunten, si les ratlles fosques desapareixen amb el temps per les aportacions de pols, i llavors es tornen més clares ?. Això significa que aquestes estructures clares és formen d’una manera diferent ?.

Aquestes ratlles varen ser descobertes i estudiades a partir de les missions Mariner i Viking els anys 1960 i 1970. Els científics tenen l’esperança de resoldre alguns d’aquests misteris, a partir de les interessants imatges de la càmera HiRISE i comparar-les amb les d’antigues missions.

psp_003570_1915.jpg

Si voleu més iformació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:32 pm

    […] 7 Novembre 2010. Ratlles en les pendents de Vallis Marte.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently