3C 186, un jove cúmul galàctic identificat pel Chandra.

Una recent observació del Chandra del quàsar 3C 186, ha mostrat un cúmul de galàxies molt allunyat de nosaltres amb un quàsar de “nucli fred” en el seu centre. Aquests nuclis freds, són unes brillants regions on l’emissióde raigs X és freda.

3C 186 disposa d’una temperatura d’uns 80 milions de graus a les afores d’aquesta regió, mentre que aquesta temperatura baixa uns 30 milions de graus en el seu nucli.

Observar un sistema d’aquestes característiques a una distància tan gran (8 mil milions d’anys llum), és inusual i pot ajudar a entendre l’origen dels quàsars i l’evolució dels cúmuls de galàxies.

Aquesta imatge composta ens mostra el cúmul que envolta a 3C 186 (en llum blava) que indica les emissions de gas que envolten al quàsar, situat com un punt a prop del centre del cúmul. L’observatori de raigs X Chandra, ens mostra amb els seus espectres la temperatura del gas que disminueix dels 80 milions de graus al voltant d’aquesta regió, fins els 30 milions de graus en el seu centre. Aquest descens de temperatura és deu a una intensa emissió de raigs X del gas que és refreda. Les dades òptiques del telescopi Gemini ens mostren en color groc les estrelles i les galàxies situades en el mateix camp de visió.

3c186.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.