El VLT observa una llunyana nebulosa.

Utilitzant les dades del Very Large Telescope (VLT), l’observatori més important de l’ESO, uns astrònoms han aconseguit una impressionant imatge composta de la nebulosa Messier 17, també coneguda com Nebulosa Omega, o Nebulosa del Cigne. La fotografia semblant a una pintura, ens mostra grans extensions de núvols de pols i gas il·luminades per l’intensa radiació de joves estrelles.

La imatge ens mostra la regió central d’uns 15 anys llum de grandària, tot i que la nebulosa sencera cobreix uns 40 anys llum. Messier 17 situada en la constel·lació de Sagitarius (l’Arquer), està situada a uns 6.000 anys llum de nosaltres. Es un objecte molt popular pels astrònoms amateurs, que poden obtenir imatges de bona qualitat utilitzant petits telescopis. Aquestes profundes observacions del VLT, han estat fetes en longituds d’ona de l’infraroig proper amb l’instrument ISAAC. Els filtres utilitzats van ser: el J (1,25 microns, mostrant la llum blava), H (1,6 microns per la llum verda), i K (2,2 microns per mostrar la llum vermella). En el centre de la fotografia hi ha un cúmul de joves i massives estrelles, que amb la seva intensa radiació fa brillar el gas d’hidrogen circumdant. En el costat inferior dret del cúmul, hi ha un enorme núvol de gas molecular. En longituds d’ona visible, els grans de pols del núvol s’enfosqueixen a la nostra visió, però al ser observats en llum infraroja, és pot observar l’hidrogen que hi ha al seu darrera, brillant tènuement.

Amagat en aquesta regió, amb una tonalitat vermellosa fosca, els astrònoms han localitzat una opaca silueta d’un disc de gas i pols. Tot i la seva petitesa, el disc té unes dimensions aproximades de 20.000 Unitats Astronòmiques ( 1 UA equival a la distància entre el Sol i la Terra). Es creu que aquest disc està girant i alimentat amb material una protoestrella central, l’inici del que serà una nova estrella.

potw1044a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari