Emissions fosques de l’hemisferi sud.

La Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA, ha capturat aquesta imatge de color on podem observar la nebulosa de reflexió IRAS 12116-6001. Aquest núvol interestel·lar no és visible en llum visible, però que els detectors infrarojos del WISE ens poden mostrar aquest complex núvol de pols i gas.

En les imatges de les nebuloses de reflexió capturades en llum visible, els núvols de pols reflecteixen la llum de les estrelles properes. La pols s’escalfa a temperatures relativament altes per la llum de les estrelles i brillen en llum infraroja, que aleshores detecten els sensors del WISE. Les nebuloses de reflexió són d’interès pels astrònoms perquè són regions d’alta formació estel·lar.

La brillant estrella de color blau situada en la part dreta de la imatge, és la variable Epsilon Crucis. En el sistema de nomenclatura estel·lar Bayer, les estrelles tenen el nom en funció de la brillantor relativa dins d’una constel·lació. L’alfabet grec s’utilitza per designar la brillantor aparent de l’estrella. L’estrella Alfa és la més brillant d’una constel·lació, en aquest cas EpsilonCrucis és la cinquena estrella més brillant de la constel·lació de Crux.

Crux és una constel·lació molt coneguda pels observadors de l’hemisferi sud. També coneguda com a Creu del Sud.

Els colors utilitzats en aquesta imatge representen determinades longituds d’ona en llum infraroja. El color blau d’Epsilon Crucis representa la llum emesa entre els 3,4 i 4,6 microns. L’estrella de color verd situada al costat d’Epsilon Crucis, està emetent la llum a 12 microns. Aquesta estrella és IRAS 12194-6007, una estrella de carboni que és troba al final de la seva vida. Atès que les longituds d’ona infraroja emesa per aquesta estrella són més llargues que les d’Epsilon Crucis, vol dir que aquesta és més jove. Els colors verd i vermell que observem en la nebulosa de reflexió representen els 12 i 22 microns, procedents de la pols escalfada per les estrelles properes.

wise2010-038-lg1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently