El nucli del cometa McNaught.

El cometa McNaught ha sigut un dels cometes més brillants de les últimes dècades, proporcionant extraordinàries imatges com les que hem publicat en aquesta web els dies 21 de gener, i 16 de febrer.

Malauradament, el cometa estava tant baix a l’horitzó que només els observadors de l’hemisferi sud han pogut gaudir d’aquest espectacle. El fet d’estar tant arran en l’horitzó ha condicionat també l’observació del nucli del mateix cometa.

Amb el nou telescopi de l’Observatori Europeu del Sud (ESO), s’ha pogut enregistrar la part més interna del cometa McNaught.

La fotografia ens mostra que tres “jets” en forma d’espiral surten del nucli del cometa, mentre que aquest va girant. Aquests “jets” és produeixen quan la llum del Sol escalfa la superfície gelada del cometa, fent-los que s’evapori a l’espai en forma de “geyser”. L’extensió aproximada d’aquests “jets” és d’uns 13.000 quilòmetres, cal tenir present que el diàmetre del McNaught era de tant sols 25 quilòmetres aproximadament.

Els astrònoms han estat capaços d’analizar els elements químics que formaven part de l’atmosfera del cometa, trovant entre aquests àtoms de sodi.

mcnaught3.jpg

més informació a, http://www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2007/phot-07-07.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 1:15 pm

    […] 3 Març 2007. El nucli del cometa McNaught. […]

Deixa un comentari