Uns astrònoms troben curioses taques calentes en un exoplaneta.

Un planeta gegant anomenat Upsilon Andromedae b, està orbitant al voltant de la seva estrella amb una cara perpètuament bullint sota la calor d’aquesta. Aquest planeta pertany a la categoria dels planetes anomenats “Júpiters calents”, degut a les seves altes temperatures i les seves grans dimensions gasoses.

Podríem pensar que les regions calentes d’aquests planetes estarien directament al davant de la seva estrella, però les recents observacions han demostrat que els punts calents és poden desplaçar una mica més lluny d’aquestes regions. Els astrònoms pensaven que els forts vents podrien estar empenyent el material gasós calet al seu voltant.

Aquesta nova recerca posa en dubte aquesta teoria. Utilitzant el telescopi espacial Spitzer, un observatori astronòmic infraroig, els astrònoms van localitzar el punt calent d’Upsilom Andromedae b, desplaçat uns 80 graus. Bàsicament el punt calent estaria a un costat del punt de màxima intensitat de la radiació de la seva estrella.

“Realment no esperàvem trobar un punt calent amb un desplaçament tan gran”, comenta l’Ian Crossfield, responsable principal d’aquesta recerca que apareix publicada en la revista Astrophysical Journal. “Està clar que ara entenem menys, respecte les energètiques atmosferes dels Júpiters calents, del que fins ara ens pensàvem”.

Aquests resultats formen part d’un camp de recerca de gran expectativa, que estudia les atmosferes dels exoplanetes, i que és va iniciar per primera vegada l’ay 2005, amb les recerques del Spitzer que van localitzar la primera llum d’un exoplaneta. Des de llavors, juntament amb el Telescopi Espacial Hubble de la NASA, han estudiat les atmosferes de diverses atmosferes d’alguns Júpiters calents, en la recerca d’aigua calenta, diòxid de carboni i monòxid de carboni.

ssc2010-08b_inline1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 5:12 pm

    […] 21 Octubre 2010. Uns astrònoms troben curioses taques calentes en un exoplaneta.   […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently