La veritat que s’amaga. L’enigma dels magnetars s’aprofundeix.

Les observacions del Chandra, Swift, així com dels observatoris de raigs X Rossi, el Telescopi Espacial de Raigs Gamma Fermi, o el XMM-Newton, han mostrat una estrella de neutrons que gira lentament dins d’un camp magnètic, el qual emet ràfegues de raigs X i de radiació gamma. Aquest descobriment pot indicar la presència d’un camp magnètic intern molt més potent de la superfície, amb les característiques d’un dels imans més ptents del cosmos.

L’estrella de neutrons anomenada SGR 0418 5729, va ser descoberta el dia 5 de juny de 2009, quan el Telescopi de Raigs Gamma Fermi va detectar les ràfegues de raigs gamma d’aquest objecte. Observacions efectuades durant quatre dies am el Rossi X-Ray Timing Explorer (RXTE) van mostrar que a més hi havien explosions esporàdiques de raigs X amb pulsacions regulars, que indiquen que l’estrella té una rotació de 9,1 segons. El RXTE va ser capaç de controlar aquesta activitat durant 100 dies. Aquest comportament és similar a una classe d’estrelles de neutrons anomenades magnetars, que disposen de potents camps magnètics amb unes temperatures equivalents a 20-1000 vegades per sobre de la mitjana dels radio pulsars galàctics.

sgr0418.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari