Una glacera alpina.

A la Terra, les glaceres són comuns en les elevacions altes on la neu s’acumula cada any en les valls muntanyoses. Una vegada que la capa de neu arriba a ser prou gruixuda és comprimeix amb gel sòlid que comença a fluir cap avall i és converteix en glaceres. En latituds més baixes, aquestes “glaceres alpines” es produeixen en més freqüència que en les vessants que donen cap els pols on la llum solar és menor i el desplaçament de la neu és més lent.

A Mart, els accidentes geogràfics s’assemblen a les glaceres alpines que és troben en latituds mitjanes.

Aquesta imatge ens mostra un exemple d’un accident geogràfic als 41 graus de latitud Nord. La neu i el gel acumulat a la vall muntanyosa de les regions del sud d’aquesta imatge, on podem observar estructures arrodonides (anomenats “circs”) que a poc a poc han estat erosionades pel gel que fluia lentament. Aquest flux de gel es mostra en les estructures anomenades “morrenes laterals”, arosegant runes procedents de les regions del circ.

Un aspecte interessant d’aquesta imatge és el flux de material d’aquests circs  que sobrepassava el marge sud d’un gran cràter situat a l’extrem nord de la imatge, omplint el cràter de gel. Un cop omplert el flux de gel trencant la vessant nord del cràter i el flux va fluir cap el marge de la plana adjacent.

esp_019213_22101.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:41 pm

    […] 17 Octubre 2010. Una glacera alpina.   […]

Deixa un comentari