Una estrella gegant ofegada per la seva pròpia pols.

Una estrella gegant situada en una galàxia llunyana, recentment ha posat fi a la seva vida dins d’una mortalla de pols, en una típica explosió estel·lar.

Investigadors de la Universitat Estatal d’Ohio, al observar aquest estrany esdeveniment (el primer observat fins ara pels astrònoms), creuen que podria haver estat molt comú en un univers primitiu.

Aquesta observació ens mostra com veuríem un brillant sistema estel·lar situat en la nostra galàxia.

En un article publicat a la revista Astrophysical Journal, Christopher Kochank professor d’astronomia de la Universitat d’Ohio, i els seus companys descriuen com va aparèixer la supernova a finals del mes d’agost de 2007, amb les dades aportades pel Spitzer Space Telescope Deep Wide Field Survey.

Els astrònoms estaven buscant dades per un estudi dels nuclis galàctics actius (AGN), forats negres supermassius situats en el centre de les galàxies. Els AGN emeten enormes quantitats de calor com a conseqüència de la matèria “aspirada” pels forats negres. En particular, els astrònoms estaven buscant punts calents amb canvis de temperatura, i que podrien proporcionar l’evidència dels canvis de forma de la matèria al caure en el forat negre.

Normalment els astrònoms no esperen trobar una supernova d’aquesta manera. Les supernoves alliberen la major part de la seva energia en forma de llum i no de calor.

No obstant això, una regió molt calenta va aparèixer en una galàxia situada a uns 3 milions d’anys llum de la Terra, sense coincidir amb cap senyal de calor típic d’una AGN. L’espectre visible de la llum procedent de la galàxia no evidenciava la presència d’un AGN.

sig10-021_inline1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.


301 Moved Permanently

Moved Permanently