Una solar-grafia del APEX a Chajnantor.

Aquesta inusual fotografia ha estat obtinguda amb la tècnica coneguda com “solar-grafia”, en la qual una “càmera” fòtogràfica especial amb un forat d’agulla, captura el moviment del Sol en el Cel durant alguns mesos. Aquesta imatge va ser enregistrada en el telescopi Atacama Pathfinder Experiment (APEX) situat en el pla de Chajnantor. Aquest altipla és el lloc on l’ESO està construint l’Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Les empremtes solars de la imatge han estat gravades durant mig any i ens mostren clarament la qualitat d’aquesta regió, situada a uns 5.000 metres d’alçada en la serralada dels Andes a Xile.

La proposta de disposar de solar-grafies dels telescopis de l’ESO, prové de Bob Fosbury, un astrònom que treballa en la seu de l’ESO a Alemanya, després d’aprendre aquesta tècnica de l’artista finlandès Tarja Trygg, el qual va proporcioar les petites “llaunes” fetes amb els envasos negres que s’utilitzen per emmagatzemar les pel·lícules fotogràfiques de 35 mm. Un forat d’agulla en una làmina d’alumini perfora un costat d’aquesta llauna, on shi col·loca un paper fotogràfic ondulat amb la forma de la mateixa llauna.

Aquestes llaunes situades amb una inclinació de 45 graus, va estar exposades a la llum durant sis mesos, des de mitjants de desembre de 2009, fins el solstici d’hivern austral el juny de 2010. Aquesta imatge ens mostra el Cerro Chajnantor inclinat a la dreta de la imatge, on la seva silueta surt per la llum del Sol. Podem apreciar les empremtes dels dies on els núvols no han deixat enregistrar la llum del Sol, observable com a traces de punts discontinus.

potw1039a1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:41 pm

    […] 5 Octubre 2010. Una solar-grafia del APEX a Chajnantor.  […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently