Les onades trencant la Llacuna estel·lar.

L’Advanced Camera for Surveys (ACS), una càmera de la NASA/ESA instal·lada en el telescopi espacial Hubble, ha enregistrat una magnifica imatge de gas i pols esculpida per la itensa radiació de joves estrelles en el cor de la Nebulosa de la Llacuna (Messier-8). Aquest espectacular objecte és una ampla franja, que la pols amb forma de llacuna travessa el gas incandescent de la nebulosa.

Aquesta estructura és pot observar molt bé en imatges de gran camp, tot i que aquest no és el cas. Tot i això, les estranyes formes ondulants i la textura que observem fa més entenedor el nom auos de la Nebulosa de la Llacuna.

Situada a uns 4.500 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Sagitari (l’arquer), Messier 8 és una enorme regió de naixement d’estrelles que s’estén a través de cent anys llum de grandària. Els núvols de gas d’hidrogen s’enfondren poc a poc per formar noves estrelles. Els brillants raigs ultraviolats, encenen el gas que l’envolta en aquest distintiu color vermell.

La Nebulosa de la Llacuna és visible en el límit a simple vista en nits molt fosques, com una petita taca gris en el cor de la Via Làctia. Charles Mesier, un astrònom francès del segle 18, va observar la nebulosa i la va incloure en el seu famós catàleg astronòmic.

heic1015a.jpg

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.


301 Moved Permanently

Moved Permanently