El vòrtex polar de Venus, és un caòtic remolí.

El tan buscat huracà doble, situat en el pol sud del planeta Venus, ha desaparegut. Noves imatges de la sonda espacial Venus Express de l’ESA, del vòrtex polar, ens mostren un caòtic remolí.

Un huracà gegant amb dos forats, o ulls foscos va ser descobert en el pol nord de Venus per la sonda espacial Pioner l’any 1979. Aquest característic doble ull, anomenat també “dipol de Venus”, és creu que es va formar com a conseqüència de l’aie calent de l’equador del planeta, i elevar-se i viatjar cap el pol, en aquest camí és refreda i s’enfonsa per formar profuns remolins atmosfèrics.

Durant dècades els astrònoms esperaven trobar un vòrtex semblant al pol sud de Venus. Mentre que Venus gira lentament sobre el seu eix un cop cada 117 dies terrestres, la seva atmosfera ho fa només en quatre dies terrestres. Aquesta “super-rotació” pot generar segons creuen els astrònoms enormes tempestes en els dos pols.

Per això, quan la Venus Express va observar el que semblava un vòrtex doble en el pol sud, poc temps després d’arribar a Venus el mes d’abril de 2006, els científics s’ho van prendre com una confirmació d’aquestes estructures espirals i permanents. Però a mesura que continuava l’observació d’aquesta regió, el vòrtex és va moure i és va transformar.

Les dades del VIRTIS (Visible and InfraRed Thermal Imaging Spectrometer), un instrument situat a bord de la Venus Express, ha mostrat que la dinàmica dels pols de Venus són molt diferents de la esta del planeta. A prop de l’equador, la velocitat del vent varia molt amb l’altitud, amb vents que viatjan el doble de ràpids que d’altres situats mes abaix, segons comenta en Giuseppe Piccioni, membre del Italian National Institute for Astrophysics de Roma. Per contra, el vòrtex polar de 1.800 quilòmetres de diàmetre gira gairebé com un cos sòlid. Aquestes dues regions de diferents rotacions, estan separades per un ull d’aire fred que s’anomena “cool fred”, situat al voltant de la regió polar.

vortex_comparison.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently