El Chandra ens mostra l’evidència d’un canibalisme estel·lar.

L’evidència que una estrella ha engolit una altre estrella companya o un planeta gegant, s’ha detectat des de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA. L’existència d’aquesta estrella “caníbal” proporciona noves probes de com poden interaccionar les estrelles i els planetes que tenen al seu voltant.

L’estrella és coneguda com BP Piscium (BP Psc)i sembla ser una estrella més evolucionada que el nostre Sol, però amb un disc polsegós i gasós envoltant-la. Un parell de raigs d’alguns anys llum de llargada, s’observen al davant en diferents direccions. Mentre que els discs de materials i els raigs o jets, són característiques d’estrelles joves, alguns detalls (incloent-hi els nous estudis del Chandra) suggereixen que BP Psc no és el que sembla.

Els astrònoms han suggerit que BP Psc, és una vella estrella gegant vermella. De manera que l’observació de senyals de joventut, com podríen ser el disc de material i els raigs són de fet els romanents d’una interacció recent i catastròfica d’una estrella companya o un planeta gegant.

Quan les estrelles com el Sol, comencen a produir la fusió nuclear en les regions externes, s’expandeixen i perden els seus estrats exteriors. S’espera que el nostre Sol, augmenti la seva grandària i que arribi probablement a la Terra, quan és converteixi amb una estrella gegant vermella.

“Ara tenim un exemple a l’Univers d’una estrella que és menja una altre estrella, o potser la protagonista d’aquest àpat és una estrella que és menja un planeta”, comenta en Joel Kastner, membre del Rochester Institute of Technology. “Això ens mostra que no tot és amistós allà fora”.

bppsc.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:02 pm

    […] 20 Setembre 2010. El Chandra ens mostra l’evidència d’un canibalisme estel·lar.   […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80