La Gran Galàxia Espiral Barrada.

Girant a 61 milions d’anys llum de nosaltres, dins de la constel·lació de Fornax (el Forn), observem l’enorme galàxia NGC 1365. Amb 200.000 anys llum de grandària, és una de les galàxies més grans conegudes pels astrònoms. Afegint a això la nítida barra central situada al llarg de la seva estructura i que està poblada amb estrelles antigues, la porta a ser coneguda també amb el sobrenom de la Gran Galàxia Espiral Barrada. Els astrònoms pensen que la Via Làctia és deu veure’s d’una maners similar a aquesta galàxia, però amb la meitat de la seva grandària. El brillant centre de la galàxia, és creu que existeixen enormes quantitats de gas súper calent, ejectat de l’anell de material que gira al voltant d’un forat negre central. Les lluminoses i joves estrelles calentes que emergeixen dels núvols interesetel·lars afegeixen als braços una destacada aparença i un color blavós. La galàxia espiral dona una volta sencera cada 350 milions d’anys.

Aquesta imatge que combina observacions fetes amb tres filtres diferents (B,V i R) amb el telescopi danès de 1,5 metres de diàmetre situat a l’observatori de La Silla de l’ESO a Xile.

potw1037a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari