Una galàxia visitada per un Troià.

És un ocell !. És un avió !. No, és un asteroide viatjant per l’espai i passant a prop d’una bonica galàxia espiral de fons. En el centre d’aquesta imatge capturada pel Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA, podem observar la galàxia espiral anomenada Messier 74, amb els seus braços observats per damunt.

L’objecte de color vermellós que podem observar movent-se a baix a la dreta de la imatge, és l’asteroide 3540 Protesilaos, molt proper a nosaltres. El WISE va detectar 10 vegades l’asteroide, tot i que només es mostren alguns d’aquests contactes per fer el mosaic.

La galàxia M-74 també té la referència NGC 628, situada a una distància entre els 24,5 i 36 milions d’anys llum de nosaltres, disposa d’una grandària d’uns 100.000 anys llum. És sospita que conté en el seu interior un forat negre amb una massa equivalent a 10.000 sols. És un dels molts forats negres coneguts de masses intermèdies, situats entre els forats negres més petits que és formen pel col·lapse de les estrelles i els forats negres supermassius amb masses equivalents a milions de vegades el nostre Sol.

Tot i que forma part del catàleg Messier amb el número 74, la galàxia va ser descoberta l’any 1780 per Pierre Mechain, que va comunicar l’exitència d’aquest objecte al seu amic Charles Messier. Aquest és un dels objectes més foscos i complexos de reconèixer pels astrònoms amateurs en llum visible del catàleg Messier, però en aquesta imatge el WISE utilitza la llum infraroja per observar-lo millor.

Els colors observats en aquesta imatge representen diferents longituds d’ona de la radiació infraroja. Els colors blau i cian representen la llum a 3,4 i 4,6 microns respectivament. Aquests colors mostren dues estrelles properes a la Via Làctia, així com la llum combinada de milers de milions d’estrelles de M-74. Els colors verd i vermell, mostren la llum emesa en 12 i 22 microns respectivament. Aquests colors indiquen la presència del material i estrelles més joves. També podem observar la pols que envolta a M-74.

wise2010-031-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:30 pm

    […] 14 Setembre 2010. Una galàxia visitada per un Troià.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.