Un proper exemple galàctic.

ESO ha donat a conèixer una nova i espectacular imatge de NGC 300, una galàxia espiral similar a la nostra Via Làctia situada en un conjunt de galàxies situades en Grup de l’Escultor. Aquesta imatge ha estat capturada amb el Wide Field Imager (WFI) situat a l’Observatori de La Silla de l’ESO, amb una exposició de 50 hores  i que ens mostra una estructura de la galàxia en un gran detall. NGC 300 està situada a uns sis milions d’anys llum de nosaltres, amb una grandària aparent equivalent a dos terços de la Lluna plena.

Descoberta originalment des de Austràlia per l’astrònom escocès James Dunlop a començaments del segle XIX. NGC 300 és una de les galàxies espirals més properes i conegudes del cel austral, prou brillant com per ser observada amb uns senzills binoculars. La podem localitzar en la poc vistosa constel·lació de l’Escultor, que disposa de poques estrelles brillants, però que aixopluga una col·lecció de galàxies properes en el Grup de l’Escultor. Altres membres d’aquest grup, fotografiats pels telescopis de l’ESO són: NGC 55, NGC 253 i NGC 7793. Moltes d’aquestes galàxies disposen d’alguna peculiaritat, encara que NGC 300 sembla ser totalment normal. Això la fa un exemple per què els astrònoms estudien la seva estructura i contingut de les galàxies espirals com la nostra.

Aquesta imatge ha estat obtinguda amb el Wide Field Imager (WFI) des de l’Observatori de La Silla de l’ESO a Xile. Les dades varen ser obtingudes durant varies nits a través d’una gran gamma de filtres amb una exposició toal de 50 hores.

NGC 300 conté alguns fenòmens astronòmics interessants que han estat estudiats amb els telescopis de l’ESO. Un grup d’astrònoms ha descobert recentment un forat negre de massa estel·lar, així com un altre de més massiu acompanyant una estrella Wolf-Rayet, calenta i lluminosa en un sistema binari. NGC 300 i una altre galàxia, NGC 55 s’estan acostant lentament i girant entre si, en un llarg procés de fusió.

eso1037a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80