El començament i final circumestel·lar.

Dos recents articles basats en estudis dels observatoris Gemini, ens mostren les primeres i últimes fases d’evolució de discs circumestel·lars, a prop del naixement de possibles sistemes planetaris i que formen part de dues estrelles adultes en la seqüència principal.

La protoestrella de Classe O, L1527 ha estat investigada per John Tobin, membre de la Universitat de Michigan, i que la recerca ha estat publicada en el The Astrophysical Journal. Per aquest estudi ha utilitzat el Near Infrared Imager (NIRI) situat en el Gemini Nord, així mateix va utilitzar també les dades del telescopi espacial Spitzer, per resoldre les regions centrals de l’estrella.

El model estudiat descriu l’estructura que mostren les dades del Gemini, on es poden observar els ingredients per la formació dels planetes que formen part d’una primera evolució estel·lar.

En un procés més avanát és pot observar HD 191089. Aquesta estrella disposa d’una recerca publicada en el Monthly Notices de la Royal Astronomical Society. Utilitzant el T.ReCS situat en el Gemini Sud. L’estrela té uns 12 milions d’anys aproximadament, amb un disc de runa amb una edat aproximada de 10 milions d’anys.

Les irregularitats en el disc de runa, observades pel Gemini poden indicar la formació de planetes a distàncies comparables als del nostre Sistema Solar. Els detalls d’aquesta recerca és poden localitzar en el treball del Gemini, “Young Star Reveals “Mature”Debris Disc”.

fig1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:26 pm

    […] 11 Setembre 2010. El començament i final circumestel·lar.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.


301 Moved Permanently

Moved Permanently