Un raig làser en el centre de la Via Làctia.

A mitjans del mes d’agost de 2010, l’ambaixador fotogràfic de l’ESO en Yuri Betetsky va aconseguir aquesta magnífica fotografia a l’Observatori del Paranal de l’ESO. Un grup d’astrònoms estaven observant el centre de la Via Làctia utilitzant l’estrella guia làser instal·lada en el Yepun, un dels quatre telescopis de 8,2 metres de diàmetre del Very Large Telescope (VLT).

En la imatge, el raig làser del Yepun creua un majestuós cel austral i genera una estrella artificial a una alçada de 90 quilìometres, just a la mesofera de la Terra. L’Estrella Guia Làser (LGS) forma part del sistema d’òptica adaptativa del VLT i és utilitzada com a referència per corregir les distorsions causades per l’atmosfera terrestre.

El color del làser està equilibrat per proporcionar energia als àtoms de sodi, que és troben en una de les capes més altes de l’atmosfera, podem observar que el color del làser s’assembla al típic color de les làmpades de sodi de l’enllumenat públic. Es creu que aquesta regió d’àtoms de sodi va ser enriquida pels meteorits en el moment d’entrar a l’atmosfera terrestre. Al ser excitats per la llum del làser, els àtoms comencen a brillar formant un petit punt brillant que pot ser utilitzat com una estrella artificial i que serveix com a referència de l’òptica adaptativa. Utilitzant aquesta tècnica és possible fer observacions astronòmiques molt més nítides.

Aquesta imatge va ser escollida per l’APOD del dia 6 de setembre de 2010 i va ser enregistrada amb una lent gran angular que cobreix una regió de 180 graus en el cel.

potw1036a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari