Els fluxos de lava d’Olympus Mons.

Olympus Mons és el volcà més gran del Sistema Solar, tot i que és un volcà força jove (en comparació amb altres volcans del planeta mart). Llavors que succeix amb tots aquests rius de lava del món de l’Olimp?.

Aquesta observació ens mostra que aquestes estructures són més joves i que varen estar “enterrades” per la lava que envolta al volcà. En aquesta imatge veiem dos tipus molt diferents de fluxos de lava a Olympus Mons, en les regions de l’oest s’observen fluxos més espessos i amb textura més rugosa. Aquestes estructures són molt similars als fluxos de lava de Hawaii que reben el nom de “aa”. La lava és més enganxosa, ja que els fluxos s’esquincen en trossos quan és comencen a moure’s. Al costat d’aquests fluxos “aa”, s’observa un llarg canal. Si l’observem d’aprop podem apreciar llengües de lava que flueix a banda i banda del canal. Això sembla el resultat d’una gran erupció amb una gran emissió de pols.

El canal desapareix i un conjunt de pous irregulars s’observen en tota la regió. Això ha succeït segurament per la formació d’un sostre sòlid (convertint-se en un tub de lava) i tot seguit la lava va circular per dins. Aquest tipus d’evolució tant complex de fluxos de lava és poden observar també en el volcà Kilauea de hawaii. Encara que afortunadament això va succeir en una escala molt més petita que la del planeta Mart.

esp_018534_19851.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:02 pm

    […] 8 Setembre 2010. Els fluxos de lava d’Olympus Mons.   […]

Deixa un comentari