NGC 4666 una galàxia de súper vents.

La galàxia NGC 4666 d’un lloc d’honor en el centre d’aquesta imatge, capturada en llum visible amb el Wide Field Imager instal·lat en el telescopi de 2,2 metres MPG/ESO, de l’Observatori de La Silla a Xile. NGC 4666 és una notable galàxia amb na intènsa i vigorosa formació estel·lar, i un inusual “súper vent” estel·lar sortint cap enfora. Aquest vent estel·lar va ser observat prèviament en raigs X amb el telescopi XMM-Newton  de l’ESA, on la podem observar en aquesta imatge.

La galàxia NGC 4666 situada en el centre d’aquesta imatge és una galàxia d’esclat, situada a uns 80 milions d’anys llum de la Terra, on és desenvolupa una for mació força intensa d’esrelles. Es creu que els esclats estel·lars estan causats per les interaccions gravitacionals entre NGC 4666 i les seves galàxies veïnes, incloent-hi NGC 4668 que podem observar a baix a l’esquerra. Aquestes interaccions provoquen freqüents i intenses formacions d’estrelles en les galàxies involucrades.

Una combinació d’explosions de supernoves i potents vents que provenen d’estrelles massives condueix a un enorme flux de gas de l’interior de la galàxia cap enfora: l’anomenat “súper vent”. Aquest vent disposa d’una gran potencia, el qual prové de la brillant regió central de la galàxia i que s’expandeix per desenes de milers d’anys llum. Degut que aquest súper vent és molt calent, emet una radiació majoritàriament en raigs X i que per tant no pot ser observable en llum visible com la imatge que observem.

La imatge va ser obtinguda amb dades del telescopi espacial XMM-Newton de l’ESA. NGC 4666 era un objecte que originalment formava part de les observacions d’aquest telescopi, però degut al gran camp de visió del telescopi, va ser possible observar altres fonts de raigs X situades en el fons de la imatge. Una d’aquestes fortuïtes observacions és un dèbil cúmul de galàxies que s’observa al costat inferior de la imatge. Aquest cúmul està molt més lluny que la galàxia NGC 4666, a una distància de tres mil milions d’anys.

eso1036a2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:30 pm

    […] 5 Setembre 2010. NGC 4666 una galàxia se súper vents.  […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently