Recepta per l’aigua: només s’ha d’afegir llum estrelles.

L’observatori espacial infraroig Herchel de l’ESA, ha descobert que la llum estel·lar ultraviolada és l’ingredient clau per la formació d’aigua a l’espai. Aquesta és l’única explicació per què una estrella moribunda estigui envoltada per un gegantí núvol de vapor d’aigua calent.

Quan els astrònoms van descobrir un inesperat núvol de vapor d’aigua al voltant de la vella estrella IRC + 10216 l’any 2001, és va començar a estudiar la font de llum. Estrelles com IRC + 10216 és coneixen com estrelles de carboni, inicialment no són estrelles on el calor de les estrelles puguin evaporar cometes o petits planetes per produir aigua.

Ara els instruments del Herchel PACS i SPIRE han mostrat que l’ingredient secret d’aquest descobriment és la llum ultraviolada, aquesta aigua “calenta” prové de la destrucció dels cossos gelats.

Segons indica en Decin Katholieke, membre de la Universitat de Leuven de Bèlgica. “L’excel·lent sensibilitat dels instruments del Herchel, han revelat l’existència d’aigua al voltant d’IRC + 10216 que pot variar a una temperatura entre els -200 i 800 graus C, que indica que s’està formant molt més a prop de l’estrella.

IRC + 10216 és una estrella gegant vermella, centenars de vegades més gran que el Sol, encara que només amb un parell de vegades la massa de la nostra estrella. Si poguéssim substituir aquesta estrella pel Sol, s’estendria més enllà de l’òrbita de Mart.

cwleo_h1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently