Espectres de joves estrelles ens mostren uns resultats sorprenents.

Astrònoms de la Universitat de Hawaii han mesurat la temperatura d’un jove planeta gasós gegant, situat al voltant d’una estrella, utilitzant l’Observatori WM Keck, amb uns resultats sorprenents. Han detectat que la temperatura de la seva atmosfera és diferent a la de qualsevol planeta extrasolar estudiat fins ara.

En obtenir l’espectre de la llum emesa per l’estrella, els astrònoms van determinar la temperatura del planeta. Com a resultat, van detectar que els actuals models teòrics dels planetes gasosos gegants no concorden amb el resultat obtingut. L’equip sospita que la raó és la pols situada en l’atmosfera del planeta. Els models amb quantitats normals de pols no s’assemblen als d’aquest planeta, però els models amb condicions excepcionals de núvols de pols podrien explicar millor els resultats trobats. Per aquest motiu, sembla ser que els joves planetes gegants gasosos podrien disposar de grans quantitats de núvols.

“Estem en moment on no només podem detectar imatges directes de planetes situats al voltant d’altres estrelles, si no que també podem començar a estudiar les propietats de les seves atmosferes, amb l’espectrometria directa. Aquest és el futur d’aquesta recerca”, comenta en Brendan Bowler, responsable d’aquest estudi.

El planeta conegut com HR 8799b, és un dels tres planetes gasosos gegants que orbiten al voltant de l’estrella HR 8799, situada a uns 130 anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Pegàs. HR 8799 b, és el planeta de menys massa observat fins ara en altres estrelles, al voltant de set vegades la massa del planeta Júpiter. Aquest sistema va ser descobert per múltiples imatges espectrals d’un dels seus planetes. L’espectre d’un planeta conté molta més informació que una sola imatge; la qual pot revelar la temperatura, composició química, així com altres propietats dels núvols del planeta.

La tècnica que l’equip va determinar la temperatura del planeta és basa en la química de l’atmosfera del planeta. En concret, la presència o absència de metà gasós que és pot utilitzar com a termòmetre. L’equip va trobar que HR 8799b mostra poc o gens metà en la seva atmosfera.  Amb les dades del espectre i de les imatges obtingudes prèviament del planeta, i la comparació amb altres observacions dels models teòrics d’atmosferes de baixa temperatura d’altres planetes, es va poder estimar la temperatura d’aquest planeta en uns 1.200 graus Kelvin.

liu_et_al_image_500.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari