WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 02:43:26' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un súper volcà galàctic en acció.

Un “súper-volcà” galàctic situat en la massiva galàxia M87, està en erupció i enviant grans quantitats de gas cap enfora, tal com està observant l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA i el NSF Very Large Array. Aquest volcà còsmica està provocat per un gegantí forat negre situat en el centre de la galàxia, impedint d’aquesta manera la formació de milions de noves estrelles.

Els astrònoms estudien aquest forat negre i els seus efectes, per les similituds notables amb el volcà que va estar en activitat a Islàndia a començaments d’aquest any.

M87 és troba situada a uns 50 milions d’anys llum de nosaltres, en el centre del cúmul de Virgo, un cúmul que conté milers de galàxies.

“Els nostres resultats ens mostren el gran detall dels forats negres supermassius, i el sorprenent control sobre l’evolució de les galàxies on viuen”, comenta en Norbert Werner, membre del Kavli Institute for Particule Astrophysics ans Cosmology, de la Universitat de Stanford, així com del SLAC National Accelerator Laboratory. “Aquest no s’atura allà. L’abast del forat negre s’estén fins més enllà del mateix cúmul de galàxies, similar a que podria tenir l’afectació d’un petit volcà a tot el planeta Terra alhora”.

El cúmul que envolta M87 s’omple del gas calent que brilla en llum de radiació X, que detecta el Chandra. mentre que el gas més fred, que cau cap el centre de la galàxia continuaria refredant-se ràpidament per formar noves estrelles.

Tanmateix les observacions en ones de ràdio fetes amb el Very Large Array, suggereixen que les partícules molt energètiques que surten de M87, produïdes pel forat negre interrompen aquest mateix procés. Aquests raigs empenyen cap enfora el gas relativament fred situat a prop del centre, per les ones de xoc de la galàxia.

Els científics responsables d’aquesta recerca han trobat que la interacció d’aquesta “erupció” còsmica, ha estat molt similar al que va passar amb el volcà Eyjafjallajokull, que va obligar a tancar la majoria d’aeroports a Europa durant molt de temps.

m87.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:26 pm

    […] 30 Agost 2010.Un súper volcà galàctic en acció.  […]

Deixa un comentari