WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-19 18:52:01' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Descobert un llunyà i extens sistema planetari.

Utilitzant l’instrument HARPS, uns astrònoms han descobert un sistema planetari que conté com a mínim cinc planetes que orbiten a  HD 10180, una estrella del tipus solar. Els investigadors a més, han mostrat l’evidència de l’existència de dos altres planetes, un dels quals tindria la menor massa planetària observada fins ara. Això assemblaria al sistema planetari, amb el nostre Sistema Solar en termes de nombre de planetes (set, comparat amb els vuit del Sistema Solar). Un descobriment també molt interessant, ha estat l’evidència que les distàncies entre els planetes i la seva estrella segueixen un patró, el que també s’observa en el nostre Sistema solar.

“Hem localitzat el que probablement sigui el sistema planetari amb més planetes fina ara”, comenta en Christophe Lovis, responsable principal de l’article que informa d’aquesta recerca. “Aquest notable descobriment també ens obre les portes d’una nova era en la investagació d’exoplanetes; l’estudi de sistemes planetaris complexes i no només de planetes individuals. Els estudis dels moviments planetaris en aquest nou sistema ens mostra les xomplexes interaccions gravitatòries entre els planetes i que ens permet descobrir l’evolució del sistema a llarg termini”.

L’equip d’astrònoms va utilitzar l’espectrògraf HARPS, instal·lat en el telescopi de 3,6 metres de l’ESO a La Silla, Xile, per efectuar un estudi de sis anys a una estrella similar al nostre Sol, anomenada HD 10180, situada a uns 127 anys llum de nosaltres en la constel·lació d’Hydrus (la serp marina). HARPS és un instrument amb una extraordinària precisió de mesura i hores d’ara és el recercador d’exoplanetes més important del món.

Gràcies a les 190 mesures individuals del HARPS, els astrònoms han detectat els minúsculs moviments endavant i endarrere de l’estrella provocats per les complexes interaccions dels planetes. Els cinc senyals més forts corresponen a masses de planetes similars a la de Neptú (entre 13 i 15 masses terrestres), que orbiten a la seva estrella en períodes entre 6 i 600 dies. Els planetes estan situats a unes distàncies entre o,06 i 1,4 vegades la distància entre la Terra i el Sol.

eso1035a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:31 pm

    […] 26 Agost 2010. Descobert un llunyà i extens sistema planetari.  […]

Deixa un comentari