Omega Centauri.

El Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA, ha enregistrat un dels objectes preferits pels astrònoms amateurs: Omega Centauri. Anomenat també NGC 5139, és un cúmul globular d’estrelles situat en la constel·lació de Centaurus, i que pot ser observar a ull nu en les nits fosques de regions properes a l’hemisferi sud.

Omega Centauri conté aproximadament 10 milions d’estrelles i és troba situat a uns 16.000 anys llum de nosaltres. Aquesta imatge té unes dimensions en el cel equivalents a 3 llunes plenes d’ample, per dues de costat.

L’antic astònom Ptolomeus creia que Omega Centauri era una estrella, mentre que l’any 1677 l’Edmond Halley va indentificar aquest objecte com una nebulosa. Durant els anys 1830 en John Herchel va identificar-l’ho com un cúmul estel·lar que orbitava en la nostra galàxia. Un cúmul globular, és un conjunt d’estrelles en forma esfèrica unides per la pròpia gravetat.

Omega Centauri ha estat sempre l’ovella negre dels cúmuls globulars, ja que disposa d’algunes característiques que el fan diferent a la resta dels cúmuls. Per exemple, Omega Centauri és més de deu vegades més massiu que altres cúmuls globulars. També inclou estrelles de diferents edats, mentre que altres cúmuls contenen estrelles d’una sola generació.

Estudis recents basats en observacions del Telescopi Espacial Hubble i del l’Observatori Gemini, indiquen la possible presència d’un forat negre en el seu centre. Això suggereix que Omega Centauri, podria ser en realitat una galàxia nana que ha estat desproveïda de les seves estrelles exteriors.

Els quatre detectors infrarojos del WISE van ser utilitzats per generar aquest mosaic de l’imatge d’Omega Centauri. Els colors blau i cian representen la llum emesa per les estrelles en longituds d’ona de 3,4 i 4,6 microns. L’halo verd que envolta el centre, representa la llum emesa en 12 microns, que correspon a la pols calenta de la regió.

 wise2010-029-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 5:13 pm

    […] 18 Agost 2010. Omega Centauri.  […]

Deixa un comentari