Una espectacular imatge que ens mostra una maternitat estel·lar.

Uns astrònoms que estan escanejant el Núvol de Magallanes amb el VISTA de l’ESO, han obtingut una espectacular imatge de la Nebulosa de la Taràntula, situada en la nostra galàxia veïna, el Gran Núvol de Magallanes. Aquesta panoràmica que s’aconseguit amb l’infraroig proper i que retrata la nebulosa en un gran detall, així com també la rica regió de l’espai que l’envolta. La imatge va ser obtinguda a l’inici d’un ambiciós projecte de recerca de les nostres galàxies veïnes, els núvols de Magallanes i del seu entorn.

La responsable d’aquesta recerca es Maria Rosa Cioni, membre de la Universitat de Herftordshire, del Regne Unit la qual ens comenta, “Aquesta és una visió d’una de les regions més importants de formació estel·lar del nostre univers local: l’espectacular regió de formació estel·lar 30 Doradus, també anomenada Nebulosa de la Taràntula. On en el seu centre hi ha un gran cúmul d’estrelles designat com RMC 136, on estan ubicades algunes de les estrelles més massives que és coneixen”.

El telescopi VISTA de l’ESO és un nou telescopi de rastreig situat a l’observatori de El Paranal a Xile. VISTA està equipat amb una enorme càmera que detecta la llum en la part de l’espectre que correspon a l’infraroig proper, mostrant d’aquesta manera una gran quantitat de detall d’aquest  objectes astrònomics. La llum infraroja disposa d’una longitud d’ona més llarga que la llum visible i per tant, no la podem observar directament, però que`pot travessar la major part de la pols que normalment enfosqueix la nostra visió. Per aquest motiu resulta molt útil per estudiar objectes com poden ser estrelles joves, que encara estant envoltades pels núvols de gas i pols que els van formar. Altre aspecte important del VISTA, és el gran camp de visió que disposa la seva càmera i que pot cobrir grans regions del cel.

Aquesta fotografia va ser generada a partir d’imatges amb filtres Y, J i K en la regió que correspon a l’infraroig proper (colors blau, verd i vermell). Els temps d’exposició van ser de 40, 47 i 81 minuts per cada filtre respectivament. La regió que  cobreix aquesta imatge correspon a uns 52 per 70 minuts d’arc.

eso1033a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:31 pm

    […] 16 Agost 2010. Una espectacular imatge que ens mostra una maternitat estel·lar.   […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently