Intens naixement estel·lar a Haro 11.

Haro 11 sembla brillar suament a través dels núvols de gas i pols, tot i que aquesta façana no ens deixa observar la gegantina velocitat de formació estel·lar que és pot detectar en aquesta galàxia. Al combinar la informació del Very Large Telescope de l’ESO i del Telescopi Espacial Hubble de la NASA/ESA, els astrònoms han generat una nova imatge d’aquesta llunyana galàxia, amb una brillantor increïble. L’equip d’astrònoms de la Universitat d’Estocolm, i de l’Observatori de Ginebra han identificat 200 cúmuls estel·lars amb estrelles joves i massives. La majoria d’aquestes estrelles té una edat inferior als 10 milions d’anys. Al ser observats en llum infraroja, molts d’aquests cúmuls són tant brillants que els astrònoms sospiten que le estrelles estan acabant de formar-se i encara disposen de la “closca” de gas i pols on va néixer. Les observacions que han fet els astrònoms a cloncòs que Haro 11, és probablement el resultat de la fusió entre una galàxia rica en estrelles i una galàxia més jove i amb abundor de gas. S’ha descobert que Haro 11, produeix estrelles a un ritme frenètic, convertint unes 20 masses solars de gas en estrelles cada any.

Les galàxies de Haro, van ser descobertes per l’astrònom Guillermo Haro l’any 1956, que són visibles en  colors blaus i violetes i inusualment intenses. Normalment la radiació de la gran energia és deu a la presència de moltes estrelles acabades de nèixer o bé a la presència d’un nucli galàctic actiu. haro 11 és troba situat a una distància d’uns 3.000 milions d’anys llum de distància i és la segona més propera d’aquesta categoria de galàxies amb tanta formació estel·lar.

potw1032a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently