WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 19:05:19' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Gegantins anells ultraviolats que rejoveneixen les galàxies.

Uns astrònoms han localitzat uns misteriosos llaços gegants de llum ultraviolada, en algunes galàxies massives que semblen tenir un allargament de la seva vida. D’alguna manera aquestes galàxies que ja havien arribat a la seva “maduressa”, se’ls ha incorporat una nova carrega de gas més jove, i que està motivant la formació de noves estrelles en unes estructures semblants a anells gegantins, alguns dels quals podem observar envoltant la nostra Via Làctia.

El descobriment d’aquests anells implica que la presumible “mort” de les galàxies, s’allarga al observar noves formacións estel·lars, que impliquen algun retoc en la comprensió de la evolució galàctica.

“En la evolució d’una galàxia, ha d’haver un període de transició de galàxia activa, a un remps de repòs, ara entremig observem més formació estel·lar”, comenta en Samir Slim, responsable d’aquesta recerca i investigador del departament d’astronomia de la Universitat d’Indiana. “En aquest procés, és prossible que les galàxies més antigues puguin ser rejovenides”.

Les dades han estat recollides gràcies a la combinació de dos observatoris en òrbita terrestre: el Galaxy Evolution Explorer i el Telescopi Espacial Hubble de la NASA. En un primer moment el Galàxy Evolution Explorer ha observar una gran regió del cel en llum ultraviolada. El sàtèl·lit va escollir 30 galàxies el·líptiques “joves” amb emissions ultraviolades altament potents, però sense signes de formació estel·lar. D’aquesta manera els científics poden observar que el gas fred és necessari per la formació de noves estrelles.

El Galàxy Evolution Explorer, no va poder distingir els fins detalls d’aquestes galàxies per tal de disposar de més informació, i per aquest motiu els científics han utilitzat el Telescopi Espacial Hubble, això els va sorprendre ja que van observar que tres quartes parts de les galàxies tenien brillants anells de llum ultraviolada, amb ondulñacions que s’estenen fins els 250.000 anys llum, poques galàxies disposaven d’aquestes marques ultraviolades en forma espiral.

Els astròpnoms pode saber les edats de les galàxies per la seva llum global. Les animades galàxies blavoses, ens indiquen la presència de joves, massives i energètiques estrelles; mentre que les galàxies vermelloses indiquen la presència d’estrelles velles i “moribundes”. L’enrogiment de les estrelles observades pel Galaxy Evolution Explorer i el Hubble, indiquen que aquestes estrelles tenen unes edats aproximades properes als 10.000 milions d’anys.

glx2010-03f_img01.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 1:57 pm

    […] 13 Agost 2010. Gegantins anells ultraviolats que rejoveneixen les galàxies.   […]

Deixa un comentari