Una “Illa Univers” en el Cúmul de Coma.

Una imatge capturada amb el telescopi Espacial Hubble, amb llarga exposició ens mostra una majestuosa galàxia espiral, situada dins del Cúmul de galàxies de Coma, situat a uns 320 milions d’anys llum, en la constel·lació de l’hemisferi nord de Coma Berenices.

Aquesta galàxia coneguda també com NGC 4911, conté unes brillants estructures riques en pols i gas a prop del seu centre. Aquestes regions ens mostren les seves siluetes per darrera dels cúmuls estel·lars de color rosat, on existeix una gran producció de formació estel·lar. El Hubble també ha captat els braços espirals exteriors de NGC 4911, alhora que altres centenars de galàxies de diferents mides i formes. L’alta resolució de les càmeres del Hubble, ajudades d’una llarga exposició, ha fet possible observar aquests dèbils detalls.

NGC 4911 i d’altres galàxies espirals a prop del centre del cúmul, estan sent transformades per les forces gravitacionals de les seves veïnes. Es a dir, els braços espirals exteriors de NGC 4911, s’estan estirant i són distorsionats per les forces d’una altre galàxia veïna (NGC 4911 A), situada en la part superior dreta. Això provocarà a la llarga una dispersió del nucli del cúmul i un augment de la població de cúmuls estel·lars intergalàctics.

El Cúmul de galàxies de Coma, és una llr de gairebé 1.000 galàxies, fent d’aquesta manera una de les poblacions més denses d’un Univers proper. Dins d’aquest cúmul, és continuen transformant actualment les galàxies, com a conseqüència de les interaccions entre les galàxies que el formen. Tot  això provoca com a resultat, una vigorosa formació estel·lar en les galàxies en col·lisió.

Aquesta fotografia va ser presa pel Hubble en color natural, i és una compilació d’imatges obtingudes durant els anys 2006, 2007 i 2009 amb la Wide Field Planetary Camera 2 i l’Advanced Camera for Surveys, amb un total de 28 hores d’exposició.

hs-2010-24-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:34 pm

    […] 12 Agost 2010. Una “Illa Univers” en el Cúmul de Coma.  […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently