WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 14:50:13' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un espectacle galàctic.

Una nova i bonica imatge de les dues galàxies en col·lisió, ha estat elaborada pels Grans Observatoris de la NASA. Les Galàxies de les Antenes, situades a uns 62 milions d’anys llum de nosaltres, han estat enregistrades amb les dades de l’Observatori de raigs X Chandra (en color blau), el Telescopi Espacial Hubble (colors daurat i marró), i el Telescopi Espacial Spitzer (color vermell). Les galàxies de les Antenes prenen el seu nom dels llargs “braços” en forma d’antenes observats d’ample. Aquests braços s’estan ajuntant com a conseqüència de les forces mutues de marea.

La col·lisió va començar fa més de 100 milions d’anys i encara s’està succeint, provocant d’aquesta manera la formació de milions de noves estrelles, a partir dels núvols de pols i gas de les dues galàxies. Algunes d’aquestes noves i massives estrelles han fet tot el seu cicle complert de formació i han explotat com a supernoves.

La imatge en raigs X del Chandra ens mostra les explosions en els enormes i calents núvols, on el medi interestel·lar ha injectat nous dipòsits rics en elements químics, com podrien ser: l’oxigen, ferro, magnesi i silici, que podrà incorporar als nous planetes en formació d’altres estrelles. El brillant punt de la imatge, podria ser el material que cau a l’interior dels forats negres, o estrelles de neutrons que són els romanents d’estrelles massives.

Les dades del Spitzer ens mostren en llum infraroja els núvols càlids, on resideixen les joves estrelles acabades de néixer.

La informació del Hubble ens mostra en color daurat i blanc, les estrelles velles, mentre que els filaments de pols apareixen en color marró.

hs-2010-25-a-large_web1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari