Observant una explosió estel·lar en 3D.

Utilitzant el Very Large Telescope de l’ESO situat a Xile, uns astrònoms han obtingut per primera vegada una visió tridimensional de la distribució de la matèria interna expulsada per una estrella que ha explotat recentment. D’acord amb els resultats, l’explosió a més de ser molt potent, va concentrar una part de la matèria cap un costat més que l’altre. Això és un indici que la supernova hauria estat molt turbulenta reforçant d’aquesta manera els models informàtics més recents.

A diferència del Sol, que morirà d’una forma més aviat tranquil·la, les estrelles massives arriben al final de les seves curtes vides explotant com a supernoves i expulsant d’aquesta manera gran quantitat de matèria. Dins d’aquest tipus de supernoves, 1987 A (SN 1987A), situada a prop del Gran Núvol de Magallanes, ocupa un lloc especial. Va ser detectada l’any 1987, SN 1987A va ser la primera supernova observada a simple vista en els últims 383, degut sobretot a la seva proximitat.

SN 1987A ha permès obtenir molt informació: com l’identificació de neutrins formats durant l’inistable explosió, l’identificació en plaques fotogràfiques d’arxiu, ens mostren els senyals d’una explosió asimètrica. L’observació directa també ha permès localitzar els elements radioactius produïts durant l’explosió, l’observació de la formació de la pols en la supernova, així com la detecció del material circumdant interestel·lar.

Noves observacions fetes amb un instrument únic, el SINFONI instal·lat en el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, ha proporcionat una informació encara més detallada sobre aquest espectacular esdeveniment, permetent als astrònoms obtenir per primera vegada una reconstrucció en 3D de les regions centrals del material expulsat.

eso1032a1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:26 pm

    […] 7 Agost 2010. Observant una explosió estel·lar en 3D.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80