WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 23:27:10' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una estrella hiper ràpida arrencada de la Via Làctia.

Fa cent milions d’anys, un sistema triple d’estrelles desplaçant-se pel bulliciós centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, van patir una circumstància que va canviar el seu destí. El trio va passar molt a prop del gegantí forat negre de la galàxia, que va capturar una de les estrelles i va llançar les altres dues fora de la galàxia, que a les hores es van fusionar-se formant una estrella blava super calenta.

Aquesta història pot semblar de ciència ficció, però els astrònoms de la NASA indiquen que aquest és l’escenari més probable per aquesta estrella que viatge a una hipervelocitat, i que és coneguda com HE 0437-5439, una de les estrelles més ràpides que s’han observat. Viatja a una velocitat de 2,5 milions de quilòmetres per hora, tres vegades més ràpida que la nostra estrella, el Sol  en el seu viatge entorn a la Via Làctia.

La majoria de les 16 estrelles hiper-ràpides detectades des de l’any 2005, és creu que són exiliades del cor de la nostra galàxia. Però aquesta és la primera observació directa d’una d’aquestes estrelles amb un origen del centre galàctic.

“Utilitzant el Hubble, podem mesurar per primera vegada la direcció del moviment en el cel d’una estrella. Els eus punts de moviment provenen del centre de la Via Làctia”, comenta l’astrònoms Warren Brown, membre del Harvard- Smithsoniam Center for Astrophysics de Cambridge. “Aquestes estrelles hiper-ràpides exiliades són molt rares, ja que només n’hi ha una per cada 100 milions”.

Els moviments d’aquestes erràtiques podrien revelar la forma de la distribució de la matèria fosca que envolta la nostra galàxia. “L’estudi d’aquestes estrelles podrien proporcionar més pistes sobre la naturalesa de la massa invisible de l’univers i podria ajudar als astrónoms a entendre millor com és formen les galàxies”. “La matèria fosca proporciona l’atracció gravitatòria que és pot mesurar amb la trajectòria d’aquestes estrelles hiper ràpides”.

hs-2010-19-a-print.jpg

 Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:03 pm

    […] 27 Juliol 2010. Una estrella hiper ràpida arrencada de la Via Làctia.   […]

Deixa un comentari