WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 12:22:56' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Resolent el misteri del naixement d’estrelles massives.

Uns astrònoms han obtingut la primera imatge d’un disc de pols que envolta de molt a prop una estrella massiva, proporcionant l’evidència directa que les estrelles massives és formen de la mateixa manera que les estrelles més petites. El descobriment ha estat fet gràcies a una combinació de telescopis de l’ESO i ha estat presentat a la revista Nature.

“Les nostres observacions ens mostren un disc envoltant una estrella massiva en estat embrionari i que ja està completament formada”, comenta en Stefan Krauss, responsable recerca.

L’equip d’astrònoms va observar un objecte conegut amb el nom IRAS 13481-6124. Situat en la constel·lació de Centaurus, a uns 10.000 anys llum de nosaltres. L’estrella central té una massa equivalent a 20 vegades el nostre Sol, i cinc vegades el seu radi, encara que està envoltada per un núvol pre-estel·lar.

A partir de les imatges d’arxiu presses amb el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, així com de les observacions fetes amb el telescopi submil·limètric APEX de 12 metres, han descobert la presència d’un jet o raig.

“Aquests jets observats comunament al voltant d’estrelles joves i de baixa massa i que generalment indiquen la presència d’un disc”, comenta en Stefan Kraus.

Els discs circum-estel·lars són els ingredients essencials en el procés de la formació d’estrelles de massa baixa, com el nostre Sol. Encara que no sabem si aquests discs estan presents durant la formació d’estrelles més massives, que disposen de més de deu masses solars, on la font de llum emesa podria impedir la concentració de la massa a l’interior de l’estrella. Per exemple, s’ha proposat que les estrelles massives podrien formar-se quan és fonen estrelles més petites.

eso1029a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:27 pm

    […] 24 Juliol 2010. Resolent el misteri del naixement de les estrelles massives.   […]

Deixa un comentari