Un forat negre que esclata una gran bombolla.

Combinant observacions fetes amb el Very Large Telescope de l’ESO, i el telescopi de raigs X Chandra de la NASA, uns astrònoms han descobert el parell de raigs més potents observats fins ara en un forat negre.

Aquest objecte també era conegut com un microquàsar, que va esclatar com una enorme bombolla de gas calent i que disposa d’unes dimensions d’uns 1.000 anys llum, dues vegades més gran i algunes desenes de vegades més potent que qualsevol microquàsar conegut fins ara. Aquesta descoberta ha estat publicada recentment a la revista Nature.

“Ens ha sorprès observar tanta energia injectada al costat d’un forat negre”, comenta el responsable de la recerca, en Manfred Pakull. “Aquest forat negre disposa d’algunes masses solars, però és una versió en miniatura dels quàsars més potents o radiogalàxies que contenen en el seu interior forats negres massius, amb masses equivalents a milions de vegades el nostre Sol”.

Sabem que els forats negres alliberen una quantitat enorme d’energia, quan s’empassen matèria. Es creia que una gran part d’aquesta energia és descobria en forma de radiació, bàsicament en raigs X. Tanmateix, aquest nou descobriment ens mostra que alguns forats negres poden alliberar una petita part en energia i potser molt més en forma de raigs col·limats de partícules que és mouen a altíssimes velocitats. Aquests ràpids raigs llacen el gas interestel·lar circumdant, escanfant-lo i provocant d’aquesta manera la seva expansió. La bombolla que s’infla conté una mescla de gas calent i partícules ultraràpides a diferents temperatures.

Els astrònoms podrien observar les regions on és trenca el gas interestel·lar circumdant, situat al voltant del forat negre, mostrant-nos la bombolla de gas calent que s’infla a una velocitat propera a un milió de quilòmetres per hora.

“La llargada dels raigs de NGC 7793 és sorprenent comparada amb la mida del forat negre d’on surten”, comenta en Robert Soria, coautor d’aquesta recerca. “Si el forat negre s’encongís a la mida d’una pilota de futbol, cada raig s’estendria des de la Terra fins més enllà de l’òrbita de Plutó”.

ngc7793.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 12:29 pm

    […] 21 Juliol 2010. Un forat negre que esclata una gran bombolla.   […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80