Un planeta supercalent que posseeix probablement una cua de cometa.

Els astrònoms que treballen en el Telescopi Espacial Hubble de la NASA, han confirmat l’existència d’un objecte cuit que el podríem anomenat com un “planeta cometari”. Aquest planeta gegant, s’anomena HD 209458b, i està orbitant al voltant de la seva estrella que escalfa i escampa a l’espai la seva atmosfera.

Les observacions fetes amb el Cosmic Origins Spectrografh (COS), suggereixen que els potents vents estel·lars, estan escombrant el material atmosfèric per darrera d’aquest planeta cremat, proporcionant d’aquesta manera un aspecte que recorda un gegantí cometa.

“Des de l’any 2003, els científics estan teoritzant respecte a la massa perduda i que forma aquesta cua, l’han calculat i tot indican la seva forma”, comenta l’astrònom Jeffrey Linsky, membre de la Universitat del Colorado, alhora que responsable de l’equip de recerca del COS. “Creiem que tenim la millor evidència observacional per tal de confirmar aquesta teoria. Hem mesurat el gas que prové del planeta i les seves velocitats específiques. La interpretació més probable, és que hem mesurat la velocitat del material de la cua”.

El planeta està situat a uns 153 anys llum de la Terra, disposa d’una massa una mica més gran que el planeta júpiter, i gira unes 100 vegades més a porp de la seva estrella, del que ho fa el planeta Júpiter del Sol. Aquest planeta rostit, dona una volta entorn a la seva estrella un cop cada 3,5 dies. Per contra, el planeta més ràpid en fer una volta al Sol, en el nostre Sistema Solar, és Mercuri que ho fa en 88 dies.

En aquesta representació artística podem observar la cua al darrera del planeta HD 209458b, al davant de la seva estrella.

hs-2010-21-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80