Una estrella moribunda que comença a perdre la seva pell.

Aquesta imatge del Hubble ha captat una fase breu però especial en la vida d’una estrella. Aquest curiós núvol està al voltant d’una brillant estrella anomenada IRAS 19475+3119. Aquesta estrella és troba situada en la constel·lació de Gygnus, a uns 15.000 anys llum de nosaltres.

Les estrelles similars al Sol quan envelleixen augmenten la seva grandària fins a gegants vermelles, i quan acaben les seves vides comencen a perdre les seves atmosferes cap a l’espai. Les regions properes a aquestes estrelles es tornen riques en pols, amb estrelles joves i calentes, que alhora il·luminen els mateixos núvols. La pols quan esta molt calenta emet molta radiació infraroja. Aquesta radiació va ser detectada pel satèl·lit IRAS l’any 1983, donant les primeres pistes d’aquest objecte als astrònoms. Els jets que surten de l’estrella formen dos grans i estranys lòbuls. Aquests curiosos objectes són rars i efímers.

Mentre l’estrella continua perdent el material del seu nucli calent, la intensa radiació ultraviolada provoca que el gas circumdant faci brillar aquesta nebulosa planetària.

Aquesta imatges va ser presa amb el High Resolution Channel de l’Advanced Camera for Surveys del Telescopi Espacial Hubble. La llum vermella és va capturar amb el filtre de llum groga i vermella (F606W), el blau a través del filtre estàndard blau (F435W). Les regions de color verd, són una combinació de les imatges en llum blava i vermella. Els temps d’exposició de la càmera varien entre els 24 i 245 segons depenent dels filtres. El camp de visió equival a uns vint segons d’arc.

potw1012a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:32 pm

    […] 14 Juliol 2010. Una estrella moribunda que comença a perdre la seva pell.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently