El drago invisible.

Podem observar en aquesta imatge infraroja (fotografia superior) un núvol de pols en forma de dracque sembla volar, a partir d’una brillant explosió a partir de les dades enregistrades amb el Telescopi Espacial Spitzer.

Aquesta imatge infraroja ens mostra aquest núvol fosc, anomenat M-17 el qual disposa d’un gran ritme de formació estel·lar, sobretot d’estrelles massives conegudes amb la classificació espectral O. Aquests gegants il·luminen la nebulosa M-17 en el centre de la imatge, on s’observa una enorme “bombolla” de gas i pols.

Les estrelles i el gas d’aquesta regió estan situades en el braç de Sagitari de la Via Làctia (que és mou de dreta a esquerra), provocant un galàctic efecte “dominó”. Aquest és l’episodi de formació estel·lar jove que s’està generant a l’interior d’aquest drac de pols. Amb el temps aquesta formació estel·lar s’anirà desplaçant cap a les regions de l’esquerra del drac de M-17. El romanent d’una gran explosió en la formació estel·lar d’aquesta bombolla situada a l’esquerra del drac M-17. El romanent d’una gran explosió en la formació estel·lar d’aquesta bombolla situada a l’esquerra que s’anomena M-17 EB.

L’observació en llum visible ens mostra clarament una brillant M-17, així com la visió infraroja per el gas que omple la calenta “bombolla” situada a l’esquerra. Per aquest motiu és necessaria la visió infraroja per poder observar aquestes amagades regions de formació esel·lar.

sig10-010_inline1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:03 pm

    […] 11 Juliol 2010. El drago invisible.   […]

Deixa un comentari