El membre més rar del trio de Leo.

NGC 3628 és una galàxia espiral, membre d’un petit però interessant grup de galàxies situades a uns 35 milions d’anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Leo. Altres membres distingits d’aquesta família, és el conegut Trio de Leo, en el qual hi ha dues conegudes i destacades galàxies espirals, Messier 65 i Messier 66 (que no és veuen en aquesta imatge), que van ser descobertes l’any 1780 pel famós buscador de cometes Charles Messier. NGC 3628 és la més tènue del trio i que no va ser detectada per Messier en les seves observacions fetes amb un petit telescopi. Aquesta galàxia va ser descoberta i catalogada per William Herchel quatre anys més tard.

NGC 3628 amaga una estructura espiral que s’observa de cantó, exactament com veiem la nostra Via Làctia en una nit clara. La característica més distintiva és una fanja fosca de pols al llarg del pla del disc, visiblement distorsionada cap en fora com a conseqüència de l’interacció gravitatòria entre NGC 3628 i les seves companyes. Podem observar el bulb en forma d’una tènue X i que està formada per joves estrelles de gas i pols.

Aquesta imatge va ser capturada amb l’instrument FORS2, instal·lat en un dels telescopis del Very Large Telescope de l’ESO. Es una combinació d’exposicions preses a través de diferents filtres (B, V i R) amb un temps d’exposició de menys d’una hora. El camp de visió és de 7 minuts d’arc d’extensió.

potw1026a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.


301 Moved Permanently

Moved Permanently