Observant les estrelles més fredes, en un Univers fred.

Uns astrònoms han descobert el que semblen ser les 14 estrelles més fredes del nostre univers. Aquestes estrelles fallides, s’anomenen nanes marrons, són tan fredes i dèbils que seria impossible d’observar-les amb els telescopis que treballen en llum visible. La visió infraroja del Spitzer, ens mostra els llocs calents que s’amaguen en la foscor de l’espai.

Les nanes marrons formen part d’un petit grup d’objectes descoberts fins ara. Aquestes estrelles tenen unes temperatures aproximades, entre els 450 i 600 graus Kelvin. Així dons disposen d’unes temperatures similars a alguns planetes que orbiten a prop de les seves estrelles.

Aquestes esferes fredes han estat allunyades de les nostres mirades durant molts anys. Ara també la missió Wide-field Infrared Survey Exploer (WISE), està escanejant el cel amb llum infraroja, i s’espera que pugui localitzar cenetenars d’aquests objectes. El WISE està treballant en un volum de l’espai equivalent a 40 vegades el que estudia l’Spitzer, en la constel·lació de Bootes.

La missió Spitzer està dissenyada per estudiar regions del cel en detall, mentre que el WISE ho fa per enregistrar el cel sencer.

Aquesta imatge ens mostra una de les 14 nanes marrons descobertes, en qüestió l’anomenada SDWFS J143524.44+335334.6, enregistrada pel Telescopi Espacial Spitzer.

sig10-007_inline1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 1:58 pm

    […] 2 Juliol 2010. Observant les estrelles més fredes, en un Univers fred.   […]

Deixa un comentari