Entra en funcionament el Pan-STARRS.

Els astrònoms han presentat el primer Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Responce Systems) el telescopi PS1, que ja està plenament operatiu. Aquesta innovadora instal·lació estarà en la primera línia de defensa de la Terra, buscant asteroides i cometes “assassins“. Observarà grans regions del cel cada nit, per tal de detectar a més d’asteroides, altres objectes variables com poden ser les supernoves.

“Pan-STARRS és una màquina feta a mida”, comenta l’astrònom de Harvard, Edo Berger. “Tenint un telescopi dedicat només a examinar grans àrees del cel, disposarem de moltes oportunitats per fer descobriments”.

“PS1 ha estat prenent dades d’altíssima qualitat durant els sis primers mesos, ara ja és el moment de passar del crepuscle a l’albada de les nits”, comenta el Dr. Nick Kaiser, membre de la Universitat de Hawaii i responsable principal dels projecte Pan-STARRS.

Pan-STARRS observarà cada mes l’equivalent a una sisena part del cel. Observant d’aquesta manera multitud d’objectes que és mouen dins del nostre Sistema Solar. El seguiment freqüent d’aquests objectes permetrà calcular les seves òrbites, i per tant detectar possibles amenaces potencials a la Terra. PS1 també podrà distingir els petits cossos que s’amaguen en les regions exteriors del Sistema Solar, i que fins ara no eren perceptibles.

Pan-STARRS disposa de la càmera digital més gran del món, 1.400 megapíxels (1,4 gigapíxels). Amb aquesta càmera els astrònoms poden fotografiar una àrea del cel equivalent a 36 llunes plenes en un única exposició. En comparaciò, la càmera WFC3 instal·lada en el Telescopi Espacial Hubble, cobreix una àrea equivalent a només una centèsima part de la Lluna plena (encara que amb una resolució més alta).

Cada imatge si és pogués imprimir a 300dpi cobriria la meitat d’una pista de bàsquet. El PS1 captura una imatge cada 30 segons. La qualitat de les dades del PS1, fa que pugui produir l’equivalent a omplir cada nit 1.000 DVDs.

untitled4.jpg

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.