El Hubble observa els canvis de l’atmosfera de Júpiter.

El gegant i tempestuós planeta Júpiter, l’hem observat com a modificat les seves estructures atmosfériques superiors, gràcies a les imatges capturades pel Telescopi Espacial Hubble, i que les hem comparat amb d’altres preses onze mesos abans. Entre els canvis observats darrerament hi ha la desaparició de la Banda Equatorial Sud. La darrera vegada que és va observar aquest esdeveniment, va ser durant els primers anys de 1970, quan llavors no disposàvem de telescopis prou potents per estudiar en detall aquests canvis.

A l’esquerra podem observar una imatge capturada pel Hubble el dia 23 de juliol de 2009, una imatge familiar observada durant les últimes dècades, on s’alternaven els núvols compostos per cristalls de gel d’amoníac en les regions altes (en color blanc), amb les bandes de material a menys alçada (bandes en color fosc). Aquesta imatge és va prendre amb les restes d’una runa fosca, provocada probablement per l’impacta d’un asteroide el dia 19 de juliol de 2009.

A la dreta, observem una altre imatge del Hubble presa el dia 7 de juny de 2010, on ens mostra els estrats del núvols de cristalls de gel d’amoníac situats una  mica més alts, i que semblen obscurir les bandes més profundes, situades en la Banda Equatorial Sud.

En aquesta imatge, el Hubble observava una sèrie de taques fosques en la posició de la banda desapareguda. Basades en observacions anteriors, l’equip de recerca del Hubble, espera que aquesta absència de la banda Equatorial Sud, sigui transitória.

Els colors de les imatges són naturals, i estan preses amb llum visible a través de la nova Càmera de Gran Camp3 del Hubble.

heic1010b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari