WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 23:17:25' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El quintet d’antenes ALMA.

En el pla de Chajnantor, està creixent l’ALMA, l’Atamaca Large Millimeter/submillimeter Array. El dia 31 de maig va pujar l’ultima i tecnològica antena número cinc del conjunt ALMA, que és troba situat a uns 5.000 metres d’alçada en la serralada dels Andes de Xile. Aquesta fotografia ens mostra les cinc antenes de 12 metres de diàmetre agrupades a l’espai d’Operacions del Conjunt d’antenes.

Quan estigui acabat, ALMA disposarà de 54 antenes de dotze mestres de diàmetre, i 12 de antenes de 7 metres de diàmetre, que podran treballar totes alhora com un gran interferòmetre. Es a dir, totes les antenes individuals podran combinar-se gràcies a un súper ordinador especialitzat, per tal que tot el conjunt treballi com una sola y gran antena. L’equip d’astrònoms i enginyers ha passat totes les proves amb èxit, aconseguint que treballin les cinc antenes a manera d’un sol interferòmetre.

Aquest resultat segueix a les primeres mesures que van fer un parell d’antenes, fetes el mes d’octubre de 2009, i la posterior connexió de tres antrenes el novembre passat.

ALMA explorarà el cel en longituds d’ona mil·límètrica i submil·limétrica. Aquesta llum prové de grans núvols freds situats a l’espai exterior, a unes temperatures d’algunes dècimes de grau per sobre del zero absolut, així com d’algunes llunyanes galàxies.

Ara l’equip de científics, està fent les proves addicionals de les antenes, que properament arribaran al pla. ALMA comencarà les seves observacions científiques treballant amb una part de les antenes, al voltant del 2011, tot i que s’espera acabar la seva construcció l’any 2012.

potw1024a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari