Observat per primera vegada el moviment d’un exoplaneta.

Per primera vegada, uns astrònoms han aconseguit seguir el moviment directament d’un exoplaneta, desplaçant-se d’un lloc a un altre en la seva estrella amfitriona. Aquest planeta disposa de l’òrbita més curta observada en un exoplaneta fins ara, amb una distància equivalent a la del planeta Saturn al Sol. Els científics creuen que podria haver-se format d’una manera similar als planetes gegants del Sistema Solar. Degut que l’estrella és molt jove, el descobriment demostra que els planetes gasosos poden formar-se a l’interior dels discs en tant sols pocs milions d’anys, molt poc temps parlant de termes astronòmics.

Amb una edat de només 12 milions d’anys, menys de 3 mil·lèsimes de l’edat del Sol, Beta Pictoris és un 75% més massiva que el Sol. Es troba a una distància de 60 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Pictor. Aquesta estrella és un dels exemples més coneguts d’una estrella envoltada de runa i pols. Algunes observacions anteriors han mostrat un doblec en aquest disc, un segon disc inclinat i cometes caient a dins de l’estrella. “Aquests senyals indirectes, ens suggereixen la forta presència d’un planeta massiu, i que les nostres observacions ho han provat definitivament”, comenta l’Anne-Marie Lagrange, responsable de l’equip de recerca. “Degut que l’estrella és molt jove, els nostres resultats proven que els planetes gegants poden formar-se en discs en perìodes de temps molt curts, de tant sols pocs milions d’anys”.

Per aconseguir aquesta imatge, els astrònoms van utilitzar el NAOS-CONICA, un instrument instal·lat en un dels telescopis de 8,2 metres de diàmetre del Very Large Telescope (VLT), per tal d’estudiar l’entorn de Beta Pictoris, és va fer un seguiment els anys 2003, 2008 i 2009. L’any 2003, és va poder observar una feble font de llum dins del disc, tot i que no és va poder excloure la possibilitat remota de la presència d’una estrella de fons. En les noves imatges preses l’any 2008, i la primavera de 2009, van revelar que l’objecte situat a l’altre costat del disc després de passar per davant o darrera de l’estrella. Això va confirmar l’existència de la font lluminosa, i que era un exoplaneta.

eso1024a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:27 pm

    […] 13 Juny 2010. Observat per primera vegada el moviment d’un exoplaneta.   […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.