CH Gyg; una manera de dependència estel·lar.

Aquesta imatge ens mostra un sistema simbiòtic conegut com CH Gyg, situat a només 800 anys llum de la Terra. En la imatge més gran observem una visió òptica de CH Gyg, aconseguida amb el Digitized Sky Survey, mentre que la imatge més petita està composta per les dades de l’Observatori de raigs X Chandra en color vermell, les dades òptiques obtingudes amb el Telescopi Espacial Hubble (HST) en color verd i les dades del Very Large Telescope Array (VLA) en color blau.

CH Gyg és un sistema estel·lar binari que conté una nana blanca que s’alimenta del vent estel·lar d’una estrella gegant vermella. El material del vent forma un disc d’acreció molt calent al voltant de la nana blanca, just abans de caure a l’estrella. CH Gyg és una dels pocs centenars de sistemes simbiòtics coneguts, i un dels més propers a la Terra. Els sistemes simbiòtics són obtectes fascinants, on els components són codependents i s’influeixen mútuament en la seva estructura, des de l’origen i tota la seva evolució. Són els progenitors probablement de nebuloses planetàries bipolars, i podrien representar una part dels sistemes que més tard explotaran com a supernoves del Tipus Ia; unes explosions espectaculars visibles a grans distàncies còsmiques.

La imatge del quadre ens mostra un potent raigs de CH Gyg, capturat pels telescopis Chandra, Hubble i VLA. El material del raig és mou a una velocitat de més de tres milions de quilòmetres per hora, el qual està alimentat pel material que gira entorn al disc d’acreció de la nana blanca. L’estructura detallada de raigs X que són observats pel Chandra, ens indica les excel·lents capacitats òptiques d’aquest telescopi. Podem observar un “jet” corbat, que sens mostra en forma d’arc de color verd, en la part inferior d’aquesta imatge. Aquest material podria estar causat per les oscil·lacions del disc d’acreció d’una manera similar al ball d’una baldufa.

461784main_chcyg_665.jpg

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 1:58 pm

    […] 10 Juny 2010. CH Cyg; una manera de depèndencia estel·lar.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.


301 Moved Permanently

Moved Permanently