Imatges del Hubble del impacte d’un asteroide a Júpiter.

Sense adonar-nos, un misteriós objecte va caure al planeta Júpiter el passat dia 19 de juliol 2009, on va deixar una marca fosca semblant a la grandària de l’oceà Pacífic. La primera persona en observar aquest esdeveniment, va ser un astrònom amateur australià, tot seguit observatoris de tot el món, incloent-hi el Telescopi Espacial Hubble, el van observar.

Els astrònoms ja havien presenciat un fenòmen còsmic semblant. Unes cicatrius semblants s’havien observat durant una setmana del mes de juliol de 1994, just quan s’enfonsaven a l’atmosfera de Júpiter més de 20 trossos del cometa P/Shoemaker-Levy 9 (SL9). L’impacte del 2009, va succeir durant la mateixa setmana, però 15 anys més tard.

Els astrònoms han comparat les imatges del Hubble de les dues col·lisions, i conclouen que el responsable d’aquest últim impacte, podria haver estat un asteroide d’uns 500 metres de grandària.

Aquests bombardejos de Júpiter, indiquen que aquests esdeveniments semblen més freqüents del que ens pensàvem fins ara. Els impactes a Júpiter s’esperaven que ocorreguessin cada pocs centenars o milers d’anys com a molt. Encara dons, ens queden molts asteroides i altres cossos petits per catalogar, i que tal com veiem poden passar desapercebuts i causar el caos.

“Aquest solitari esdeveniment ens ha agafat per sorpresa, i només podem veure les seqüeles de l’imapcte, encara que afortunadament tenim les observacions del Hubble del 1994, observant fins i tot els responsables dels impactes”, comenta en Heidi Hammel, membre del Institut de Ciència Espacial Boulder de Colorado, i responsable de l’equip de recerca d’aquest impacte.

Les imatges és van aconseguir amb la nova càmera, Wide Field Camera 3 que s’havia instal·lat feia poc temps al Telescopi Espacial Hubble.

hs-2010-16-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:43 pm

    […] 7 Juny 2010. Imatges del Hubble del impacte d’un asteroide a Júpiter.   […]

Deixa un comentari