Estudiant la formació de les estrelles binàries.

El nostre Sol és un fill únic, encara que la majoria d’estrelles de la nostra galàxia són bessones. Aquestes estrelles amb germanes donen voltes unes a les altres a diferents distàncies, lligades entre si per la pròpia gravetat.

Aquestes estrelles bessones, formulen però, una gran pregunta a l’astronomia. Les fraternals estrelles bessoines, és desenvolupen a partir de dos núvols separats, com si fossin “ous”?. O bé, la formació és desenvolupa dins d’un mateix núvol, que en un moment donat és parteix en dos ?.

Els astrònoms creuen que els bessos separats en distància (un sistema binari), poden créixer a partir de dos núvols espaiats; mentre que les estrelles que estan més juntes ho poden fer a partir d’un únic núvol. Tot i que aquest últim procés, encara no està prou clar.

Les noves observacions del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, està servint de sonograma per mostrar-nos el primer procés que correspon a un naixement d’estrelles identiques. El telescopi infraroig acaba d’observar un embolcall d’estrelles enmig d’una estructura densa de pols. Les observacions del Spitzer, ens mostren estructures asimètriques de gairebé 20 regions estel·lars, que segons els astrònoms podrien tractar-se d’estrelles binàries en formació.

“Observem asimetries en regions amb protoestrelles denses de material, només unes quantes vegades més grans que el nostre Sistema Solar. Això significa que els discs que hi ha al seu voltant s’alimente desigualment, reforçant la fragmentació del disc i provocant la formació d’una estrella binària”, comenta en John Tobin, membre de la Universitat Ann Arbor de Michigan, i responsable de la publicació d’aquesta recerca a la revista Astrophysical Journal.

asymmetric_envelopes1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:32 pm

    […] 6 Juny 2010. Estudiant la formació d’estrelles binàries.   […]

Deixa un comentari